A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ezüst

Ezüstbe öntött családi vagyon

A hold ragyogása, a tél hideg szikrázása, a tisztaság fehér csillanása, a szürke felragyogó nemessége – ezek mind az ezüstöt jellemzik, de a sort lehetne még folytatni. Az ezüst a módosak aranya, azoké, akiknek az arany még elérhetetlen, de már megengedhetik maguknak az ebből a nemesfémből készült dolgokat.

A hajdani polgári világ egyik jelképe volt a nagymama ezüst étkészlete, amelyet csak a kiemelkedő ünnepeken vettek elő a pohárszékből. Ilyen alkalom volt az eljegyzés, az esküvő vagy a halotti tor. A családok legfontosabb ünnepei. Ezek az étkészletek mindamellett az utolsó tartalékot szimbolizálták. Amikor beütött a krach, a családnak még mindig volt pénzzé tehető vagyona, az ezüstkanalak, kések és villák gyűjteménye. 

Az ezüst a lakberendezésben is megtalálta a helyét, és nem tévesztendő össze a szürkével, amely nem tud megcsillanni, ellentétben ezzel a nemesfémmel.        

A pénzként használt fém

Ez a latinul argentumnak nevezett csoda fehéren csillogó, jól alakítható nemesfém. Az ezüst egykor egyenrangú volt az arannyal, mindaddig, amíg fel nem fedezték a vegyületekből való előállítását. Az ezüst értéke ettől kezdve folyamatosan csökkent. Az ókori Egyiptomban egy uncia aranyat két uncia ezüstért váltottak be. A középkorban már egy a tizenháromhoz volt ez az arány. 

Ennek az értékcsökkenésnek az ellenére az ókorban és a középkorban a legtöbb pénzérmét ezüstből verték. Nemessége tehát nem veszett el, s mivel remekül nyújtható és hengerelhető fém volt, tökéletesen megfelelt csereeszköznek. 

Az ókorban és a középkorban a legtöbb pénzérmét ezüstből verték.

Természetesen az ezüstöt sem használták önmagában, mert tiszta formájában nagyon puha, így könnyen kopik. A pénzérméket ezért rézzel ötvözték, hogy hosszú ideig használatban tudjon maradni. Az ezüst-réz ötvözet még 50-50 százalékos arányban is megőrzi ezüstös csillogását. Ez a körülmény a középkor során alkalmat adott a királyoknak a pénz rontására, a bűnözőknek pedig a hamisításra. 

A jómód fehéren csillogó tárgyai

Az ezüstöt ötvözet formájában jól lehet önteni és alakítani, ezért már az ókorban is használták szépen kidolgozott étkészletek előállítására. Erre az egyik leghíresebb és leghírhedtebb példa a hazánkban előkerült, majd krimiszerű fordulatokban bővelkedő utat bejáró Seuso kincsek, amelynek csodás darabjait ezüstből, vagy ezüst-arany (elektrum) ötvözetből készítették el, és páratlanul szép mintákkal láttak el. 

Az ezüst az arany mellett a gazdagság fokmérője volt, és elsősorban a nagypolgári réteg halmozta fel az érett középkor és az újkor határán. A XVII-XVIII. század egyre gazdagodó vállalkozó rétege szerte Európában rendelkezett ezüstből készült étkészlettel, amelyet kiraktak a pohárszék tetejére, majd később az üveges vitrinbe. Egy ilyen étkészlet a lakás dísze volt, ezért az a nappaliban, vagy a szalonban került elhelyezésre, hogy a vendégek szeme elé tárják, nem akármilyen emberek laknak a házban. 

A módos polgároknál a vizeskancsó és a tükör lehetett még ezüstből, de természetesen a hölgyek ékszerként viselték, és kisebb-nagyobb tárgyakat is ezüstből rendeltek meg az ötvöstől. Számos tárgy készülhetett ebből a fémből a tubákosszelencétől a zsebóra fedeléig, s ezek mind a jómód testet öltött szimbólumai voltak.      

Ezüst az enteriőrben

A lakásban használt ezüsttel ugyanaz a helyzet, mint az arannyal. Nagyon elegáns enteriőröket lehet létrehozni a segítségével, de csínján kell vele bánni. A túl sok csillogó fém egyszerre tud unalmas és hideg lenni. Az ezüstről ugyanis mindenki a jégre és a hóra asszociál.

Mivel közel van a szürkéhez, semlegesnek mondható, ezért elvileg bármilyen színnel kombinálható. A szakemberek azonban azt tanácsolják, hogy világos falfelületekkel és natúr színekkel ne alkalmazzuk együtt. 

Nagyon összeillik ugyanakkor a csillogása a selyem lágy fényével. A pompakedvelő nemesség már évszázadokkal ezelőtt kedvelte ennek a fémnek és a selyemnek mint anyagnak a társítását. Az ezüst nagyon exkluzív enteriőröket képezhet. Például egy ezüst csillogású selyemtapétával bevont hálószobában a krémszínű vagy törtfehér ágyneművel letakart franciaággyal a kényelem és az elegancia magas fokát tudjuk elérni. 

A Hold ragyogásának nemesfémje – az ezüst

Csodás párosítás lehet az ezüst a tengerészkékkel. Ezt a színkombinációt az ékszerészek gyakorta használják, és rendkívül nőies darabok készülnek el így. Ugyanez igaz egy hálószoba, de akár még egy nappali esetében is. Valószínűleg nem ez a párosítás lesz a férfiak kedvence, de egy romantikus vagy shabby chic stílusú enteriőrben tökéletes lehet a csipketerítők társaságában. 

A csillogó fémes felületeknek még mindig divatja van, ezért az ezüst olyan stílusú beltereknél is szóba jöhet, mint a loft, a techno vagy a minimalista. A titok itt is az arany-, vagy képletesen szólva az ezüstszabályban van: a kevesebb több!      

Ezüst a mindennapokban

Az ezüstöt újabban megint felfedezték a természetes gyógymódokban hívők. Elsősorban csíraölő anyagként használják. Nyílt sebek kezelésében azonban a hagyományos orvoslás is dolgozik vele, mert a fertőzések megakadályozására nagyon jó az ezüst-alginát. Kísérletek bizonyítják, hogy az ezüstionok képesek elpusztítani baktériumokat, algákat, gombákat, sőt még egyes vírusokat is. 

Ugyanakkor az is tény, hogy  nagy mennyiségben mérgező. Korábban az ezüstmérgezés a fényképészek betegsége volt, mert viszonylag nagyobb tömegben használták fel munkájuk során. A digitális fényképezés korszakában azonban ez a munkahelyi ártalom is megszűnt.  

Kiemelkedő tulajdonsága, hogy az áramot még a réznél is jobban vezeti. Mivel drága anyagról van szó, ezért elsősorban a nyomtatott áramköröknél használják fel bevonó-, azaz közvetítőanyagként. A tükörgyártásnak mind a mai napig az egyik alapanyaga. Itt a nagy fényvisszaverő képességét használják ki. 

Ezüstöt használnak koncerthangszereknél – elsősorban a fúvósoknál, de a szervezetünkben is ott lehet minimális mértékben, mert a fogak tömésénél is bekeverik a tömőanyagba. Bizonyos forrasztó ötvözetekben, a gombelemekben, de még robbanószerekben is fellelhető a jelenléte.   

Ezüstkanalak.

Ékszerezüst és spiritulitás  

Az ezüst felhasználásnak legismertebb módja az ékszerek világához tartozik. Amikor beütjük a keresőbe az ezüst szót, elsősorban az ékszerészek oldalai jelennek meg, nem pedig az ipari ezüsttel kapcsolatos anyagok. Ez természetes is, hiszen az ékszerek sokkal kellemesebb dolog, mint elmélyedni a gombelemek összetételében. 

Érdemes tudni, hogy a két grammnál nehezebb ezüsttárgyak, így az ékszerek is fémjellel vannak ellátva, és a jel egyúttal az ezüst tisztaságát is bizonyítja. A tisztaságra vonatkozólag nemzetközi sztenderdet dolgoztak ki, így kategóriákba sorolták a termékeket. Három kategóriába tartozhat a valódi ezüst: a 800, a 835 és a 900-as kategóriába, amely az ezüst ezrelékarányát jelenti. Van ezenkívül még egy 925 ezrelékes kategória, de az abból készült ékszerek is a 900-as fémjelet kapják meg. Az ezüst árát speciális tőzsdék határozzák meg. Az ékszerkereskedők elsősorban a New York-i tőzsde záró árát használják, de Magyarországon az osztrák Ögussa áraira támaszkodnak, és azt tekintik alapnak. 

A spiritualitást kedvelők számára az ezüstnek összetett jelentősége van. Állításuk szerint ez a csillogó nemesfém megvilágosít, és kutatja a pénzt. Jelképe az állhatatosságnak, lecsillapítja a forrongó érzelmeket. Valódi tükröt tart elénk, szinte lemeztelenít. Aki ezüst ékszereket használ, vagy kedveli a belőle készült tárgyakat, az a harmóniára és az egyensúlyra vágyik, törekszik. 

Az ezüst felhasználásnak legismertebb módja az ékszerek világához tartozik.

nyito-lefele-nyil-bibor