A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)

Az arany ősidők óta a gazdagság jelképe.

Az arany a gazdagság jelképe

Az arany ősidők óta a gazdagság jelképe. Ez az a fém, amiért talán a legtöbb vér folyt el a történelem során. Háborúk törtek ki érte, és a legjobb barátok válhattak gyilkossá, amikor a csillogását meglátták. Az arany minden nemzet szólásaiban, kifejezéseiben központi helyen van. 

Mi magyarok is bőven tudunk idézni. Elég, ha csak a „Nem mind arany, ami fénylik” szólásunkra gondolni. Amikor egy alapvető szabályról beszélünk, amelynek a pozitív a tartalma, akkor aranyszabályt emlegetünk, és ha nem akarunk szélsőséges, rossz életutat bejárni, az arany középutat választjuk. De az aranytojást tojó tyúkot sem lenne okos húslevesbe aprítani. Az arany – járjunk bárhol a világban – a hatalmat, a gazdagságot és az elpusztíthatatlan értéket jelenti. Vitán felül áll, hogy ez a sárga csoda a fémek királya.   

Az arany tulajdonságai

Az aranynak több olyan tulajdonsága van, amely miatt mindig magas volt és lesz az értéke. Az egyik ezek közül a ritkasága. A tudósok szerint az emberiség eddig összesen 165 ezer tonnát használt fel belőle, amely egy 25 méter átmérőjű gömböt tesz ki. Ez bizony nem sok, ha mindez évezredek alatt gyűlt össze. 

A ritkaságnak az az oka, hogy rettenetesen nagy energia kell a születéséhez, amelyet csak az univerzumban felrobbanó szupernóvák tudnak produkálni. A minden irányba szétlőtt aranyat glóbuszunk gravitációja fogja be, és idővel a föld eltemeti. Ezért olyan ritka ez a fém. Míg a korai népek még a külszín közelében is találtak aranyat, mára már a föld nagy mélységében lelhetőek fel a telérek. 

Az aranynak több olyan tulajdonsága van, amely miatt mindig magas volt és lesz az értéke.

Az aranyat a fizikai kondíciói is a legkeresettebb fémek közé emelik, mivel nem rozsdásodik, az időjárás gyakorlatilag nem tudja tönkretenni, és a legtöbb savval szemben is ellenálló. Tiszta állapotában lágy fém, ami így könnyen alakítható, de keményebbre szokták ötvözni. Ötvözőanyagai az ezüst, a réz és a vörösréz.    

Az arany tökéletes értékmérő, mert könnyen alakítható, vágható, nem rongálódik, és különböző méretben és tisztaságban állítható elő. Nem véletlen, hogy ez a fém lett a csereközvetítő, vagyis a pénz sok-sok évszázadon át. 

Az uralkodó arany

Az aranyat természetesen az uralkodók használták, hiszen ez volt gazdagságuk egyik mérőfoka. Egyiptom uralkodói akár még a szarkofágjukat is ebből a nemesfémből öntették ki, de találhatunk a sírkamrából előkerült kisebb székeket és szobrokat is, amelyek aranyból készültek. 

Rómában a nagy épületek kupoláit fedték be arany lemezekkel, mely szokás a pápai államban élt tovább. A tekintélyes kupolákat Bizánctól Párizsig valamilyen aranylemezzel vagy figurával tették káprázatossá. 

Az aranyat egyre gyakrabban használták bevonó anyagként. Szobrok, dísztárgyak, stukkók, bútorok és képkeretek, üvegek és porcelánok kaphattak leheletvékony aranybevonatot. A nemes gobelinek pedig aranyszálakkal lettek igazán értékesek, de ilyen szálak kerülhettek királyi és érseki palástokra is. 

A barokk korban, amikorra az arany pigmentált festéket feltalálták, szinte mindent aranyoztak. A barokk korszak templomaiban az oltár és a faragott szobrok, mind arany mázat kaptak, valamint a főrangúak kastélyaiban is az arany dívott. A barokk korszak az arany csillogásában telt el.        

Az aranyat egyre gyakrabban használták bevonó anyagként.

Aranyszabály az arany használatának mértékéhez

A lakberendezésben az arany megosztó árnyalatnak mondható. Sokan tartják giccsesnek, ha találkoznak vele, pedig okosan használva nagyon elegáns enteriőröket lehet a segítségével alkotni. Az aranyat önmagában természetesen nem lehet használni, de más színekkel együtt már kiragyoghat. Nagyon lényeges, hogy csak mértékkel szabad használni. 

Gondoljunk csak a barokk kastélyok nagy báltermeire, ahol a stukkók díszítése, a nagy tükrök kerete és a párnázott székek szőttese tartalmazott arany színt, míg a falak hófehérek voltak, és a padlót parketta vagy valamilyen fehéren csillogó kő, esetleg márvány fedte. Az arany ebben a fehérségben tud tündökölni, ezért a fehér az egyik fontos társszíne.    

Fontos szempontnak mondható, hogy használatát a fényes, csillogó felületeken kerülni kell, mert domináns hatása elveszik. Olykor elegendő csak egy, meghatározó tárgynak arany színben pompáznia. Egy díszpárna, egy elegáns sötétítő függöny, egy arany hatású bevonattal rendelkező állólámpa nagyon egyedivé és exkluzívvá teheti a környezetet. 

Kiváló párost alkot az arany a sötétkékkel, ezek között is a mély- vagy éjkékkel. Nagyon elegáns hatást eredményez a feketével vagy a szürkével is, és elmondható ugyanez a púderről. A fekete-aranyat azonban tanácsos még a fehérrel párosítani, hogy elkerüljük a temetői hangulatot. Jó társítás lehet még a pezsgővel, a mentazölddel, az okerrel és a barnával is. A lényeg az árnyalatokon és a mértéken van. Ne halmozzuk túl az aranyat.  

A bútorszigetek kialakítása nemcsak a funkciók, hanem a látvány miatt is fontos. Bútorválasztás.

 

 

Arany és a stílusok

Léteznek aranynak kedvező és nem való stílusok. Mivel nagyon karakteres színről van szó, ezért éles határai vannak a stílusok között. A glamour és az antik enteriőrből kihagyhatatlan, de kedveli az art deco is. Érdekes, hogy a kortárs stílusok között is jól érzi magát. Ilyen a techno, de még a minimál stílusú környezetben is jól mutat egy olyan dohányzóasztal, amelynek üveglapja szélein aranyat hordoz. Az angol, francia és különösen az olasz enteriőrben is megtalálja a helyét. Lehet egy nagy tükör látványosan szép kerete ugyanúgy, mint egy falon elhelyezett festményé. 

Az etno stílusok között az indiai és talán még a marokkói használhat aranyat, bár utóbbi inkább a rézzel, mint fémmel találta meg a közös nevezőt. Az arany a porcelánokon ugyancsak kiváló a shabby chic stílus esetében, és még a kevésbé habos-babos romantikus enteriőrben is használható mértékkel egy-egy kiegészítőn vagy textílián. 

Az aranyhasználat napjainkban  

Az építkezéseken manapság már nem használnak aranyat, de a múlt század fordulóján hazánkban a nagy presztízsű épületeknél még élt az aranyozás szokása. Az Országház esetében Steindl Imre mintegy 40 kilogramm aranyat használt fel díszítésre. Kis mértékben ugyanakkor a fényvisszaverő ablakok esetében még mindig felhasználnak aranyfüstöt. 

Az arany az ékszeripar alapanyaga, de a gyógyászat és a kozmetikai ipar is hasznosítja. A fogorvoslásban azért jelentősebb a szerepe, mert kis reakcióképessége és nem allergén tulajdonsága miatt kiváló szájsebészeti eszközöket lehet belőle készíteni. Természetesen csak minimális mértékben van jelen ezekben az eszközökben.

Az arany értékét mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy a világűrbe küldött üzenetünket is aranybevonatú rézlemezben küldtük el távoli civilizációk felé. A lakberendezésben ugyanúgy kivívta helyét azoknál a stílusoknál, ahol az elegancia és a csillogás meghatározó eleme az enteriőrnek. 

Talán a legnépszerűbbek manapság a vinyl tapéták. Arany szín.

nyito-lefele-nyil-bibor